PCnet Online forumlarına katılmak için hesap açabilirsiniz.
  • Üye girişi:

PCnet Online forumlarına hoş geldiniz

+ Başlığa Yanıt Yaz
Sayfa 1 / 2 12 SonSon
7 sonuçtan 1 - 5 arası sonuçlar

Varsayılan CD yazıcım enson hangi hızda yazar.

CD yazıcım enson hangi hızda yazar ve ne kadar kalitede yazar ve bide cd lerin en kalitelisi hangisi böyle program varmı.

Moderatör
    Katılım Tarihi
    2003
    Yer
    Rize, Turkey

Teoride 52x ile yazılabilmektedir. Ama ben görmedim :wink:
    Cdlerin en kalitelisine gelince forumlarda çok kez bu tartışılmıştır bu konuda arama yapmanız yerinde olacak. Cdlerin kaliteli mi kalitesizmi olduğunu anlayan bir program bilgim dahilinde yoktur fakat neronun bir test programı ile yazma ve okuma hızları ölçülebilmektedir.

Çalışmalarınızda başarılar.

Son zamanlarda aldıysanız 52X basabilmektesiniz.Kaliteli cd olarak önerim TDK olacaktır.Tdk cd'leri almanız durumunda (Sahteleride piyasada bulunmakta orjinallerinin altı normal cdlere oranla daha koyu yeşil olur) 52X olarak gönül rahatlığı ile basabilirsiniz ancak bu hız yazma süresini çok fazla etkilememektedir.

Ben aldığım CD'yi önce Nero'da test ediyorum ve ondan sonra kaç hızında yazacağıma karar veriyorum. Mesela 100 tane cd aldıysam içinden 6-7 tanesini test ediyorum. Sonuçta 30 ile 40 arasında değişiyor sonuçlar ama ben gene de 24'ün üzerinde yazmıyorum.
    Cd yazma hızının cd'nin ömrünü etkileyip etkilemeyeceği konusu ise burası da dahil bir çok forumda hararetli şekilde tartışılmış ve bir netice alınamamıştır. Birçokları yazılabilecek en üst hızda yazmanın bir sakıncası olmadığını söylüyor ama biz sonuçta "ne olur ne olmaz" cılar taifesine mensup tırsıklar olduğumuz için belli bir hızın üzerinde yazamıyoruz korkudan
    Kaliteye gelince, kullandıklarım içinde TDK gibisini gerçekten görmedim. Ama fiyat - performans açısından bakınca NT ve Princo derim...

CD ve DVD yazıcıların hızlarını temsil eden X harfleri iki platformda da farklı anlamlar içermektedirler. Çünkü ;
    * CD yazıcılarda 1X=1 saniyede 150 kb
    * DVD yazıcılarda 1X=1 saniyede 1385 kb
    Bu farklı bilen bazı kullanıcılar bile cd/dvd yazıcılarının üzerinde yazan maksimum hıza ulaşamadıklarından şikayet etmektedirler. Çünkü basit bir hesaplama yaparsak 700 mb'lık bir cd, 52X hızlı bir cd yazıcı ile 1 dakika 32 saniye gibi bir sürede yazılabilmesi lazım.
    CD yazıcılarda hesaplamayı şöyle yapıyoruz :
    1x=150 kb
    52x=52*150=7800 kb=7,6 mb

1 saniyede 7,6 mb yazıyorsa
    ? saniyede 700 mb yazmalı

Ancakk !!!
    En ideal şartlarda bile bir 52x hızlı bir CD yazıcı ile 700 mb'lık bir CD yazımı 2,5-3 dakika arası sürmektedir. Bunun sebebi CD ve DVD yazıcıların üzerlerinde yazan maksimum yazım hızının, boş CD ve DVD'nin çok küçük bir bölümünde çıkılabilen maksimum hızı ifade etmesindendir. Gerçekte CD veya DVD'nin en dışındaki izlerde(track) hız maksimuma yaklaşırken, merkeze yakın yerlerde hız minumuma inmektedir. Bundan dolayı 52X CD yazıcıların çoğu ortalama 35-40X'e karşılık gelen bir hız tutturabilmektedirler. Yani başka bir deyişle CD yazım işlemine başladığınızda direkt 52X hızında yazmaya başlayıp tüm cd bitene kadar yine 52X hızında yazmayı bekleyemezsiniz. Bunun nedeni ise şu anda kullanılan yazım yöntemlerinde yazılan medyanın hep sabit hızla dönmesidir. Ayrıca yazım yöntemlerinde medyaya yazılan başlık ve başlangıç/bitirme bilgilerinin yazımı da belli bir süre alıyor.
    Bu bilgilere dayanarak ortalama 35-40X'lik bir yazım hızı ile başlangıç/bitirme bilgilerinin yazılması gibi süreleri de dikkate alırsak 700 mb'lık bir CD'nin 2,5-3 dakika arasında yazılması gayet normaldir. Bu da demektir ki elinizdeki 52X CD yazıcınız bu hızlara yakın hızlarda yazım yapıyorsa, bir hız sorunu yok demektir.

Yukarıda yaptığımız hesapla 8x hızlı DVD yazıcıların 4.3 GB (4403 mb)'lık DVD medyalarına teoride hangi hızla yazabileceğini hesaplayalım.
    1x=1385 kb
    8x=8*1385=11080 kb=10,8 mb

1 saniyede 10,8 mb yazıyorsa
    ? saniyede 4403 mb yazmalı

Hesaplamada görülüyor ki bütün işimiz 6 dakika 47 saniye içerisinde bitmeli. Ancak şu andaki 8X dvd yazıcılar 4.3 gb'lık medyalara 8 dakikanın altında yazamamaktalar. "Peki CD-DVD yazıcım üzerinde yazılı hızlarda hiç mi yazım yapamıyor" diyorsanız cevabımız "tabii ki yapabiliyor" olacaktır. Çünkü CD-DVD yazıcılar bir anlık da olsa her zaman yazacaklarını iddia ettikleri hızlarda yazım yapabilirler. Ancak sadece üreticinin sizden istediği şartları yerine getirirseniz.

BOŞ MEDYA SATIN ALIRKEN !!
    Optik yazıcıların bilgilerinin saklandığı firmware'lerde aynı zamanda o yazıcının hangi tip ve normdaki boş medyalara, hangi hızlarda yazacağının bir tablosu saklanır. Yazım yapmak için taktığınız boş medyanın ilk önce tipi ve özellikleri optik yazıcınız tarafından belirlenir. Daha sonra optik yazıcınız firmware'deki tablodan bu medyaya uygun bir yazım hızı seçer. Hız seçilirken maksimum veri güvenliği hedeflenmektedir. Çünkü bizim için yazılan verilerin doğruluğu her zaman için hızdan daha önemli olmalıdır. Durum böyle olunca her değişik marka medya aldığınızda yazım hızınızın değişmesi de bu söylediğim sebebtendir. Aynı şekilde aldığınız boş medyanın değişik marka yazıcılarda farklı farklı hızlarda yazılmasının sebebi de budur. Bu normal bir durumdur ve bu durum karşında yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur.

Tüm yazıcı üreticileri internet sitelerinde ve kullanım klavuzlarında tavsiye ettikleri boş medya tiplerini belirtmişlerdir. Sizin yapmanız gereken bu tavsiyelere uymaktır. Fakat her zaman ülkemizde tavsiye edilen medya markalarını bulamıyoruz. Bu yüzden özellikle boş bir DVD medyası satın alırken DVD yazıcınızın markasını ve modelini satıcıya bildirin. (İnşallah karşınızdaki satıcı bu konuda bilgilidir) Eğer satıcının bu konu hakkında bilgisi yoksa sadece bir tane boş DVD medyası alın. Bunu denedikten sonra özellikle yazma hızını kontrol edin. Yukarıdaki hesaplama yöntemi bu konuda size yardımcı olabilir. Eğer aldığınız boş medya, hız açısından hem sizi hem de DVD yazıcınızı memnun ettiyse aynı markayı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Benzer Başlıklar

1. cd ler yüksek hızda parçalanır mı???
    1453_urkatat_1920 tarafından Donanım forumunda
    Yanıt: 3
    Son Mesaj: 12.09.2006, 20:37
  2. Yüksek hızda USB Girişi Çalışmıyor!!!
    storm87 tarafından Donanım forumunda
    Yanıt: 1
    Son Mesaj: 13.10.2005, 19:03
  3. insan niye virüs yazar ki
    fenci100 tarafından Yazılım forumunda
    Yanıt: 34
    Son Mesaj: 26.01.2005, 23:20
  4. web sayfamı yaparken dosya uzantıları hızda fark yaratır mı?
    emraydn12 tarafından Yazılım forumunda
    Yanıt: 4
    Son Mesaj: 25.12.2004, 12:01
  5. yazar aranıyor...
    indigo tarafından İnternet, Ağ ve Güvenlik forumunda
    Yanıt: 17
    Son Mesaj: 28.11.2003, 19:26