+ Başlığa Yanıt Yaz
3 sonuçtan 1 - 3 arası sonuçlar
-
15.11.2006 19:39 #1gokhans18Misafir
BİLGİSAYAR RESTART SORUNU-LÜTFEN YARDIM EDİN-MAVİ EKRAN HATA
Bilgisayarım son zamanlarda oto. restart atıyordu.Bende sorunun kaynağını öğrenmek için oto. restartı kapattım ve bugün saat 18.00 de şu meşhur mavi ekran hatasını verdi:
DRİVER_IRQL_NOT_OR_EQUAL
(Devamında donanım sürücülerini kaldırıp yeniden kurmamı ve böylece sorunun hallolacağını anlatan bir yazı yazıyor)
Evet hata bu resmini alamadığım için buraya koyamadım benim telle çekip internette araştırdım ve donanım sürücülerinin çakışması ile ilgili olabileceğine dair bi yazı buldum.Bu yazı şöyle:
-----------
irql, (interrupt request level), nt mimarisinde kernel seviyesinde calişan bir thread'in calişirken hangi irq'larin işini yarida bolebilecegini belirleyen her cpu icin ayri ayri set edilebilen sayisal bir degerdir. kısaca cpu'nun o anki irql'inden duşuk irq'e sahip interrupt handler'larin caliştirilmamasini saglar.
"driver irql not less or equal" adi verilen hata bu sistemin tutarliliginin bozulmasindan dogar. zira cpu'nun işlettigi thread'in irql'inden daha duşuk irql'e sahip bir interrupt handler'in veya thread'in caliştirilmasi beklenmedik bir durumdur ve sistemin stabilitesini kaybettigine delalettir. bu sebeptendir ki calişan kodun irql'i o anki cpu irql'inden duşukse windows "abi ben kesin mıçtım" diyerek sistemi shutdown eder.
peki bu neden olur? irql diye bir mantik intel'imizin x86 mimarisinde mevcut degildir. her ne kadar irq'larin onceliklendirilmesi (ayni anda calişan iki irq'dan hangisinin once calişacagi) donanim seviyesinde varsa da bu onceliklendirme sadece irq numarasinin degerine gore yapildigindan interrupt handler'larin kendi oncelikelrini kendileri belirleme haklari yoktur. bu sebepten windows nt kernel'i bu sistemi yazilim seviyesinde implement eder. yani her interrupt handler caliştiracagi zaman kendisinden daha duşuk irql'e sahip irq'lari disable ederek (imr sayesinde) interrupt'in calişma suresi boyunca cpu'yu rahatsiz etmemelerini saglar.
işte "driver irql not less or equal" hatasi tam olarak bir interrupt handler calişirken kendisinden daha duşuk irql'e sahip bir irql'e sahip kodun calişmayi denemesi aninda ortaya cikan bir hatadir ve windows nt kernel'inin sozkonusu irq'yu dogru duzgun disable edemedigi veya sozkonusu irq'nun durup dururken kendisinden daha duşuk irql'e gecmeye caliştigi anlamina gelir. windows da bu problemi direk "elime aldim" olarak gorup mavi ekrani dayar.
elbette windows yillarca uptime'i olabilen saglam (evet) bir mimari oldugundan "bugun şu interrupt'i disable etmesem nolur" gibi bir yaklaşim icinde olmasi sozkonusu olamaz. yani irq'lar cagrilirken caliştirilmamasi gerekenlerin mask edilmesi kisminda bir hata yoktur. hata device driver tarafindan ortaya cikarilir. device driver koskoca windows u nsl cokertir inceleyelim:
device driver'lar başka thread'lerle ve process'lerle, hatta kendisinin bir kac instance'i ile paylaşmak zorunda oldugu veriye senkronize erişmek ve sistem tutarsizligini engellemek adina spinlock adi verilen mekanizmayi kullanir. spinlock'lar windows nt'de cpu'nun irql'ini process scheduler'in irql'ine set etmek ve dolayisiyla process scheduler'in calişmasini engelleyip (kendisinden daha yuksek irql'e sahip olmadigindan calişmayacaktir) başka task'lerin sozkonusu veriye erişimini engeller (kazma bir mantik evet).
lakin bu process scheduler'in irql'i haliyle son derece duşuk bir rakamdir (3'tur hatta). dolayisiyla 3'ten daha yuksek irql'e sahip bir interrupt handler (ki butun hardware interrupt'lar bu klasmana dahil) veya fonksiyonun icinden spinlock almak istediginizde direk "driver irql not less or equal" hatasi yersiniz (o anki irql'den daha duşuk irql'e sahip -3- bir kod caliştirmaya caliştiginizdan). buna da sebep olan device driver'i yazan ..bnenin potansiyel bir exception sonrasi irql'i duzgun restore etmemiş olmasindan ve yuksek irql'de spinlock istemesinden ortaya cikar.
-----------
Buna göre tekrardan sürücüleri yüklemeyi düşünüyorum.Eğer ben sürücüleri yüklerken bi sıra hatası yaptıysam buraya hangi sıraya göre sürücülerin yükleneceğini yada sorun hakkında birazda olsa bişeyler yazarsanız sevinirim...
-
15.11.2006 21:09 #2Genel Moderatör
- Katılım Tarihi
- 2004
- Yer
- İZMİR
Hata sende değil...Oluşan hatanın sebebi zaten bu yazı çok güzel açıklamış.İki aynı Irq paylaşan donanım veya sürücülerinin çakışması neticesinde bu sorun meydana gelir.Sürücüleri yüklerken bir öncelik yada sıralama yoktur,ama herzaman anakart sürücülerinin doğru ve tam yüklenmesine dikkat et.Ekran kartı ve ses kartı için birebir uyumlu sürücüleri kullanmalısın.Ayrıca sistemin yeni ise bios güncellemesi yapman birçok sorunu kaldırır kanısındayım.Bak bilgisayarında ne kart varsa hepsini çıkar (ekran kartı hariç) tek tek sıra ile takarak bilgisayarı çalıştır hangisini taktığın anda mavi ekrana düşerse o donanımı kontrol etmelisin.
-
04.05.2007 10:53 #3
- Katılım Tarihi
- 2007
Merhaba, reset ve mavi ekran problemleriyle ilgili olarak hazırladığım makaleyi inceleyerek sorunları çözebilirsiniz. (Okumak için üye olmanıza gerek yoktur)
http://www.mikroproje.com/tabid/140/...oblemleri.aspx
Benzer Başlıklar
-
GMX MAIL!!!! LÜTFEN YARDIM EDİN!!!!!!
TheBerc tarafından Yazılım forumundaYanıt: 3Son Mesaj: 13.05.2011, 17:47 -
YARDIM EDİN LÜTFEN
okidoki tarafından Donanım forumundaYanıt: 6Son Mesaj: 28.07.2008, 11:53

Alıntıyla Yanıtla

hoparlör sorunu
Bugün, 09:00 / Donanım