Forumda son zamanlarda ekran kartıyla ilgili açılan başlıkların sayısı o kadar çok arttı ki böyle bir başlığın açılması gerektiğini ben de düşünüyordum açıkçası. Benim öncelikli olarak aklımda olan her bütçeye göre ekran kartlarını bir araya getirmekti. Onu da elimden geldiğince yapmaya çalıştım. "fgurhanf" in bahsetmiş olduğu kriterler ekran kartı almak isteyen veya yenilemek isteyenler için bir rehber niteliğinde olmuş. Dediğiniz gibi bu başlık sabitleştirilirse ya da ekran kartı almak isteyenlere referans olarak gösterilirse çok faydalı olur diye düşünüyorum.
Ekran kartların hangi directx desteklediği ve shader model i inide ne olduğuda çok önemlidir.Mesela geforce 4 mx directx 7 i destekler.Ve bu kartla directx 9.0 efeklerini göremezsiniz.
mesela zamanın efsane kartı ati x850xt i shader model 3.0 değil eski versiyonu shader model 2.0 a sahiptir.yeni oyunlardaki bazı efektleri açamazsınız.mesela nfs deki carbondaki blur effect i açamazsınız bu kartta.
Şimdi vistayla birlikte directx 10 ve shader model 4.0 geldi.
ayrıca ekran kartların performanslarını belirleyen önemli bir etken de
pixel pipeline (noktacık iş hattı) sayısıdır.Diğer bir kriterde pixel shader unit ve vertex shader unit sayısıdır.
Önceden 1 iş hattına 1 pixel shader düşmekteydi.Ati nin x1000 serisinde 1 noktacık iş hattına 3 pixel shader düşmektedir.
Ve nvdia nın direct x 10 destekli 8800 serisinde unified shader kullanılmakta.
vertex shader ve pixel shader birleştirilmiş durumda yani.
Ekran kartların hangi directx desteklediği ve shader model i inide ne olduğuda çok önemlidir.Mesela geforce 4 mx directx 7 i destekler.Ve bu kartla directx 9.0 efeklerini göremezsiniz.
mesela zamanın efsane kartı ati x850xt i shader model 3.0 değil eski versiyonu shader model 2.0 a sahiptir.yeni oyunlardaki bazı efektleri açamazsınız.mesela nfs deki carbondaki blur effect i açamazsınız bu kartta.
Şimdi vistayla birlikte directx 10 ve shader model 4.0 geldi.
ayrıca ekran kartların performanslarını belirleyen önemli bir etken de
pixel pipeline (noktacık iş hattı) sayısıdır.Diğer bir kriterde pixel shader unit ve vertex shader unit sayısıdır.
Önceden 1 iş hattına 1 pixel shader düşmekteydi.Ati nin x1000 serisinde 1 noktacık iş hattına 3 pixel shader düşmektedir.
Ve nvdia nın direct x 10 destekli 8800 serisinde unified shader kullanılmakta.
vertex shader ve pixel shader birleştirilmiş durumda yani.
Merhaba
Elbette ki söylediğiniz özellikler de performans için gerçekten önemli, ben giriş seviyesi kullanıcılar için hazırlamayı planladığım için bu kadar derine inmemiştim. Daha kolay anlaşılabileceğini düşünmüştüm.
Başlığa katkıda bulunan ve bulunacak olan herkese teşekkürler..