Yanıtla
 
Başlık Araçları
Eski 01.04.2007, 00:45   #1
fgurhanf
Forum Gurusu
 
fgurhanf Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2005
Yer: İzmir
Mesaj: 9.414
Ekran kartlarının Performans Kriterleri

Ekran kartlarının Performans Kriterleri

Günümüzde ekran kartları bilgisayar donanımları arasında en hızlı gelişen ve en hızlı eskiyen parçalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Durum böyle olunca ekran kartı almak daha da büyük bir özen istiyor. Dahası kullanıcıların aklını karıştıran onlarca değişik terim de bu zorluğa katkı yapan bir etmen olarak karşımıza çıkmakta. Kullanıcılar bütçelerine en uygun fiyatta en performanslı kartı seçmekte çok zorlanıyorlar. Peki ekran kartlarında asıl performans kriteri nedir? Kartların fiyatlarının 50$ ile 750$ arasında olmasına ne neden oluyor? Bu yazımızda hep beraber inceleyelim.

Öncelikle temel olarak ekran kartlarını oluşturan ve performansa etki eden parçalara bir göz atalım.
·Bellek miktarı
·Bellek hızı
·Grafik işlemcisi
·Veri yolu ( Bellek arabirimi )

Bellek Miktarı: Ekran kartlarında kullanılan bellek günümüz satış stratejisinin temelini oluşturmaktır. Tüketicinin aklına “yüksek bellek miktarı yüksek performanstır” cümlesinin oturması maalesef ekran kartlarının performansı konusunda kullanıcıları büyük yanılgılara düşürebilmektedir. Grafik belleği ekran kartı üzerinde grafik işlemcisinin görüntüyü yaratabilmesi için, işlemesi gereken verilerin depolandığı yer olarak tanımlanabilir. Kısacası Bir bilgisayarda sistem belleği yani RAM ne işe yarıyor ise ekran kartı belleği de aynı görevi üstlenmektedir. Peki, bilgisayarı alırken en çok dikkat edilen parça nedir? Listemizi oluştururken ilk sırada genelde hangi donanım yer alır? Elbette ki işlemci. O zaman neden ekran kartları için grafik işlemcisi üzerinde bu kadar durulmuyor? Bilgisayarınızın çok hızlı olması için çok miktarda bellek mi alırsınız yoksa iyi bir işlemci mi alırsınız? Elbette ki işlemci tercih edersiniz. Grafik kartlarındaki durum da bundan pek farklı sayılmayacaktır. Bellek miktarı önemli olmakla birlikte, arttıkça performansa getirisi azalmakta hatta hiçbir katkısı bulunmamaktadır. İş yükü bu noktada o belleği yönetmek ve doldurmakla görevli grafik işlemcisinin üzerindedir. 1024x768 piksel ebatlarında ve 16 bit renk derinliğindeki bir görüntü yaklaşık olarak 1.5 MB yer tutuyor ise giriş seviyesindeki bir ekran kartında 512mb bellek kullanımının performansa ne kadar bir katkısı olabileceğini sizler tahmin edebilirsiniz.

Bu noktada konunun daha kolay anlaşılması için bir örnek hikâye yaratılabilir.

Sürekli kullanılan bir depomuz olduğunu düşünelim. Deponun etkin ve verimli kullanımı için gerekli olan nedir? Depo büyüklüğü mü? Yoksa çalışan işçi sayısı mı? 1000m2’lik çalışma alanımız olduğunu ama 10 işçiye sahip olduğumuzu düşünürsek, zaten depomuzun büyük bir kısmını kullanamayız, çünkü çalıştırabilecek iş günümüz, işlem gücümüz maalesef yok. Buna karşın 200m2 depo alanına ama 25 işçiye sahip olduğumuzu düşünelim. Deponun her cm2’si çok etkin ve verimli şekilde kullanılabilir. Bunu ekran kartlarına indirgersek, çok yavaş bir grafik işlemcisine sahip kartın 512mb ekran belleğine sahip olmasının pek bir anlamı yoktur. Çünkü o bellek etkin kullanılamayacaktır. O belleği dolduracak veriyi birim sn’de işleyebilecek güç yoktur. Buna karşın 128mb belleğe ama daha hızlı grafik işlemcisine sahip bir ekran kartı bellete ki daha fazla performans verecektir. Yüksek bellek miktarının ancak yüksek işlem gücü olan bir grafik yongası ile iyi işler yapabileceğini öğrenmiş olduk.

Bellek Hızı; Ekran kartı belleklerinin de normal RAM’lar gibi bir çalışma hızları vardır. Ne kadar hızlı çalışırlarsa o kadar yüksek performans sağlayabilirler. Grafik işlemcisi işlediği verileri çok daha hızlı şekilde depolar veya sevk eder. DDR,GDDR3 hatta son nesil kartlarda DDR4 belleklerin kullanılması grafik performansına doğrudan etki etmektedir. Günümüz grafik bellekleri 333mhz’den 1200mhz’e kadar farklılık göstermektedir. Tahmin edildiği gibi ne kadar yüksek çalışma hızı o kadar yüksek performans getirecektir. Bellek hızının yanında aynı sistem belleğin olduğu gibi gecikme süreleri de önem kazanmaktadır. Gecikme süresi işlemcinin bir veriyi bellekten almak istemesi ile aldığı an arasında geçen süredir diyebiliriz. Gecikme süresi ne kadar az ise grafik performansı o kadar yüksek olacaktır.

Grafik işlemcisi; Bu nokta performansa etki eden en önemli ayrıntılardan birisi olarak karşımıza grafik işlemcisi çıkıyor. Günümüzde en yaygın olarak iki tane üreticinin grafik işlemcilerinin kullanmaktayız. ATI ve Nvidia, çok farklı kategorilerde çok farklı ürünleri olan bu üreticilerin kafa karıştıran birçok modeli olduğunu görmekteyiz. Fakat aslında performansa bu işlemciler etki ediyor ise bu modelleri ve özelliklerini, yeri geldiğinde uzantılarını bilmemiz gerekiyor. ATI cephesini çok genel bir tabirle şu şekilde sıralamak mümkün:
X1950, X1900, X1800, X1650, X1600, X1550, X1300, X1050, X850, X800, X700, X600, X550, X300, 9800, 9700, 9550, 9500, 9250, 9200, 9000, 8500, 7500, 7200, 7000
Nvidia ise;
Geforce 5,6,7,8 serisi olarak dört aşamadan oluştuğunu söyleyebiliriz.
Geforce 5 serisi; 5200, 5500, 5600, 5700, 5900
Geforce 6 serisi; 6100, 6200, 6600, 6800
Geforce 7 serisi; 7100, 7300, 7500, 7600, 7800, 7900
Geforce 8 serisi; 8800 (dx10)
Ekran kartlarının grafik işlemcileri çok genel hatları ile bu şekilde sıralanmaktır. Yukarı yazmış olduğumuz kategoriler içerisinde da pek çok farklı ürün bulunmaktadır. Bu farklılığı da uzantılar belirlemektedir. ATI ve Nvidia cephesinde ekran kartları isimlendirilmesinde olduğu gibi uzantılarda da farklılık söz konusu.

ATI cephesinde ekran kartı uzantıları;
HM: Hiper Memory anlamına gelen bu kısaltma yalnızca bazı modellerde mevcuttur. Ekran kartı belleğinin sistem belleği ile paylaşıldığı anlamına gelir.
LE: Light Edition, hafif sürüm anlamındadır. Aynı seri içerisindeki diğer kartlardan daha düşük performans gösterir ama daha hesaplıdır.
SE: Second Edition ise orijinal sürüme göre iyileştirmeler içerir. Nispeten daha fazla performans sunar.
PRO: SE sürümüne karşın biraz daha fazla performans sunan kartlarda yer alır.
XT: Çok daha yüksek bir performans göstergesidir. Pro serisinden daha iyi başarım verir.
XTX: ATI ailesindeki amiral kartlarının aldığı rütbedir.

Nvidia cephesinde uzantılar:
TC: Turbo Cache anlamına gelen bu özellik ATI deki HM’nin aynısıdır. Paylaşımlı bellek kullanan kartları işaret eder.
XT: ATI cephesinin aksine özelliği kısıtlanmış fiyatı daha uygun hale gelmiş kartlarda kullanılan bir uzantıdır.
LE: Light Edition da hafif sürüm anlamındadır.
GS: Nvidia kartlarda aynı aile içerisinde özelliği yükseltgenmiş modellerde kullanılmaktadır.
GT: GS den daha fazla yükseltgenmeyi ifade eder. Performanslı kartların aldığı bir ektir.
GTX: Nvidia’nın en yüksek performans veren kartlarının hak ettiği bir rütbedir.

Şimdi birkaç örnek vermek ve pekiştirmek gerekir ise;
Nvidia GeForce 6600 ekran kart ile 6600GT arasında nasıl bir fark vardır?
AtI Radeon X1600PRO ile X1600XT arasında nasıl bir fark vardır?
Yukarıdaki uzantılar açıklamalarından anlaşılacağı gibi Nvidia kartlarında GT olan kart daha yüksek performans verirken ATI de ise XT uzantılı kart yüksek performansa sahiptir. Grafik yongaları aynı olmasına rağmen uzantıların bazen ciddi performans farkı yarattıklarını unutmayalım. Ayrıca ekran kartı aileleri içerisinde genelde yüksek rakamla ifade edilen kart diğerinden daha performanslı diyebiliriz ama bu bazı noktalarda sorun teşkil edebiliyor. Her seriyi kendi içerisinde değerlendirmek kaydı ile bu geçerli olabilir. Geforce 6800GT Geforce 7300’den daha kötüdür diyemeyiz. Fakat 6 serisi veya 7 serisi içerisinde bu kıyas doğru olabilir. Grafik işlemcilerin modellerinden bahsettikten sonra birazda grafik işlemcisinin hızına deyinelim. Yukarıda modellerin tümü farklı grafik hızını sembolize etmektedir. Kısacası eğer model isimlerini öğrenerek bir sonuca ulaşamıyorsanız en azından grafik işlemcisinin çalışma frekansını kıyaslayabilirsiniz. Ne kadar yüksek çalışama frekansına sahip ise o kadar yüksek grafik performansına sahiptir. Böylece o bellek de o kadar etkin kullanılabilmiş olacaktır. Günümüz grafik işlemcilerinin hızları 200mhz ile 1ghz arasında olmakla beraber sıra dışı modellerde 1000mhz’de aştığını görmekteyiz.

Veri Yolu: Veri yolu kart üzerindeki bileşenlerin birbirleri ile etkileşim hızlarını belirler. Bit cinsinden ifade edilen veri yolu hızı ne kadar yüksek olur ise performansa katkısı da o kadar fazla olacaktır. Eski ekran kartlarında 64bit olan veri yolu günümüz standart kartlarında 128bit, performans kategorisinde ise 256bit’e kadar ulaşmıştır.

Her şeyden önce yukarıda bahsettiğimiz değişkenlerden başka performansa etki eden bazı ayrıntılar olduğunu unutmamak lazım. Örneğin Geforce 6 ailesi ile 7 ailesi arasında da vertex ve iş hattı sayıları açısından fark olduğu için performans farklıları daha farklı olacaktır.

Umarız bu çalışma ekran kartları seçiminde sizlere daha seçici olmanız konusunda yardımcı olacaktır.
Bol FPS’li oyunlar.

fgurhanf ©

Tamamen kendim tarafından kaleme alınmıştır.

Saygılar..

En son fgurhanf tarafından düzenlenmiştir : 01.04.2007 17:55.
fgurhanf çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 00:52   #2
komiks
 
komiks Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2006
Yer: ankara
Mesaj: 2.504
bilgiler için teşekkürler. gerçekten çok açıklayıcı olmuş emeğine sağlık herkesin işine yarayacağını düşünüyorum.


kolay gelsin...
__________________
ıntel core2 Quad Q6600 (2.4ghz go rev.) - asus p5w-dh deluxe anakart - kıngston 3x1gb ddr2 800 mhz - hıs 3870 ıceQ 3 turbo - 1000gb seagate sata2 - 400 gb samsung sataII -500 gb samsung sataII - aopen noveau kasa-fsp 700watt bluestorm psu -2xlg18 dvd-rw-phılıps 190x6fb lcd- logıtech z5500 5.1 speaker - creative x-fi extreme gamer ses kartı - logıtech mediaplay mouse-karel dsl138 4 port wireles adsl - 2x tunçmatik 1200va ups
komiks çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 01:23   #3
recrec
 
recrec Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2006
Yer: Ankara, Eskişehir, İstanbul
Mesaj: 2.179
fgurhanf eline sağlık. Böyle bir başlık forum için gerekliydi. Son zamanlarda ekran kartlarıyla ilgili başlıkların sayısı gidrerek artmıştı. Hatta ben de ekran kartlarıyla ilgili bir başlık açmayı düşünüyordum. Hazır böyle bir başlık açılmışken ben de çeşitli bütçelere göre alınabilecek en iyi ekran kartlarını yazıyim.

PCI-Express Ekran Kartları
0 - 100$
ATI Radeon X1550
ATI Radeon X1650 Pro
ATI Radeon HD2400 Pro
ATI Radeon HD2400 XT
ATI Radeon HD2600 Pro
Nvidia GeForce 8400 GS
Nvidia GeForce 8500 GT

101 - 200$
ATI Radeon HD2600 XT
ATI Radeon X1950 GT
ATI Radeon X1950 Pro
Nvidia GeForce 7900 GS
Nvidia GeForce 8600 GT

201 - 300$
ATI Radeon HD2900 GT
ATI Radeon HD3850
ATI Radeon HD3870
Nvidia GeForce 8600 GTS
Nvidia GeForce 8800 GT

301 - 400$
Nvidia GeForce 8800 GTS

400$ ve üzeri
ATI Radeon 2900 XT
Nvidia GeForce 8800 GTX
Nvidia GeForce 8800 Ultra


Fiyat/performans olarak iyi olup da yazmadığım ekran kartları da olabilir. Genelde piyasada bulunabilen ekran kartlarını yazmaya çalıştım. Kırmızıyla yazılmış olanlar (kendi değerlendirmeme göre) fiyat/performans olarak en iyi olanları. Yeni ekran kartları çıktıkça da bu başlıkta yazmış olduğum bilgileri düzenlemeyi düşünüyorum. Bu arada siz de tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

"fgurhanf" in bahsettiklerine ek olarak bir de ekran kartlarındaki bellek tiplerinin (DDR2, GDDR3, GDDR4) anakartın üzerinde bulunan sistem belleğiyle karıştırılmasından bahsetmek istiyorum. Son zamanlarda forumda buna benzer çok başlık açıldı ve birçok kişi "ddr2 ram desteklemeyen anakartıma ddr2 veya gddr3 ekran kartı takabilirmiyim?" şeklinde sorular sordu. Bu sorunun cevabı evet, takabilirsiniz. Çünkü anakartınızın desteklediği ram tiplerinin ekran kartlarının üzerlerinde bulunan belleklerle alakası yoktur. Ekran kartının anakartınıza uyumlu olup olmadığını belirleyen kriter ise slotudur. (AGP ve PCI-Express)

En son recrec tarafından düzenlenmiştir : 09.12.2007 01:52. Sebep: güncelleme
recrec çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 02:03   #4
hasan1987
 
hasan1987 Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2007
Yer: Isparta
Mesaj: 673
Ekran Kartı almak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir başlık. ellerinize sağlık.yalnız recrec arkadaşımızın ekran kartları arasında olması gereken bir model var. Gforce 7300gs PCIx16 gerçekten iyi bir ekran kartı diyebilirm.tek sorunu 64 bit olması. bunun haricinde hiç fena sayılmaz.ayrıntıli bilgi için

http://www.nvidia.com/page/geforce_7300.html den inceleyebilirsiniz.veya

http://www.hepsiburada.com/productDe...ctID=bd483 43

güzel yanı birde Pasif soğutmaya sahip.yani fan gürültüsü yok.
__________________
***HaSaN***
hasan1987 çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 13:07   #5
intricate
 
intricate Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2004
Yer: ZONGULDAK
Mesaj: 3.112
Bu başlık sabitlenebilir bile belki Ya da kilitlenip sabitlenir..(Salt okunur özelliği verilebilir) .Zira Ekran kartları ile ilgili çok soru geliyor..Ve verilen bilgiler ihtiyaç duyulanı karşılar nitelikte..
__________________
Athlon64 X2 5600+(AM2) 2MB, AsusM2NPV-MX 6150, Kingston 2GB (4*512MB) (667)MHz, Sapphire HD3850 256MB E.Kartı, Samsung 320GB 16M SATA2+80GB IDE, Philips2400BM/00 DVD-RW, Samsung 794MB CRT Monitor, NetMaster CXC-150(KabloModem), A4 SWOP-50 optik mouse, GlacialPower550W PSU, 3fanlı Minton kasa, Creative Sound Blaster Audigy Value 24bit EAX 7.1 Ses Kartı, VESTEL HT-728DT 5+1 hop seti (5*20W+60Wwoofer)--Windows XP Vista Ultimate, KIS 8.0.0.357+AdAware 2008
intricate çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 13:09   #6
crazzy_alp
 
crazzy_alp Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2006
Yer: Arkandayım :D
Mesaj: 1.348
süper bilgiler bnce gereksiz mesajlar silinip sabit başlık yapılıp kitlenmeli
crazzy_alp çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 17:18   #7
SkyWalker4u
Moderatör
 
Katılım Tarihi: 2004
Yer: İZMİR
Mesaj: 4.629
Çok güzel bir başlık "fgurhan" emeğine sağlık ayrıca "recrec" fiyat bilgilendirmesi de güzel olmuş model model uğraşmışsın sağol.
__________________
SkyWalker4u çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 17:33   #8
zango
 
zango Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2005
Yer: İstanbul
Mesaj: 852
fgurhanf ve recrec gerçekten çok güzel olmuş ellerinize ve emeğinize sağlık.
Kolay gelsin.
zango çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 18:11   #9
fgurhanf
Forum Gurusu
 
fgurhanf Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2005
Yer: İzmir
Mesaj: 9.414
Teşekkürler arkadaşlar,

Bu yazıyı kaleme almak uzun zamandır aklımda idi. Hala performansı sadece grafik belleği olarak algılayan tüketicilere klavuz olabilecek bir şey hazırlamaya çalıştım. Umarım çoğu kimseye ulaşır ve herkese yardımcı olur.

iyi günler kalın sağlıcakla...

fgurhanf
fgurhanf çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Eski 01.04.2007, 18:18   #10
umandas
 
umandas Kullanıcısının Avatar'ı
 
Katılım Tarihi: 2005
Yer: MaNiSa
Mesaj: 2.049
"fgurhanf" 'e verdiği emek için teşekkürler.Bu yazıyı alıp saklıcam...
__________________
Bu yazıyı farkettiğinizde , farketmenizle farketmemenizin bişey farketmediğini farkedeceksiniz!..

< < < IP Adresiniz > > >
umandas çevrimdışı   Alıntıyla Yanıtla
Yanıtla



Başlık Araçları


Benzer Başlıklar
Başlık Başlığı Açan Forum Yanıt Son Mesaj
Ekran kartı,performans Holy_Knight Donanım 13 05.11.2007 20:57
Ekran kartından tam performans Aonghus Yazılım 8 03.06.2005 22:59
ekran kartlarının bios'u varmıdır ? Rahip Donanım 2 19.10.2004 18:04
ekran kartının performans arttırımı astronaut Donanım 7 25.07.2004 08:07
Nvidia linux için ekran kartlarının sürücülerini güncellemiş mkuru Linux 1 16.10.2002 18:52


Tüm saatler GMT +3 saat dilimindedir. Şu anda saat 00:28.


Televidyon
PCnet Yazı İşleri Müdürü Erdal Kaplanseren'in hazırladığı DanDun'un ilk konuğu derginin İnternet Editörü A.Kıvanç Tanrıkulu.

Erdal Kaplanseren ve PCnet Yazılım Editörü Daron Dedeoğlu açık kaynak dünyasını didikliyor.

En Son Mesajlar


Windows 98
561 gösterim, 22 yanit

Laptop Tavsiyeleriniz ... ???
48 gösterim, 5 yanit

Üzerine gelince duran kayan yazı kodu
39 gösterim, 5 yanit

CoTaNaKLaR Cs 1.6 SeRVeR 77.75.39.222
2996 gösterim, 60 yanit

c sürücüsünü artırmak için
65 gösterim, 5 yanit

Bİlgisayar resliyor acil yardım lütfen
0 gösterim, 0 yanit

Resimler neden böyle?
31 gösterim, 2 yanit

dosya bilgisi
3 gösterim, 2 yanit

acil internet ayarı
19 gösterim, 11 yanit

bu sisteme o.c???
119 gösterim, 3 yanit

pc kapanmıyor yeniden başlıyor..
50 gösterim, 7 yanit

Realtek Sorunu
85 gösterim, 8 yanit

Yeni işlemci
12 gösterim, 1 yanit

Biligisayarım bölümünden yardım
25 gösterim, 6 yanit

ekran kartı 2si arasında kaldım (ati)
13 gösterim, 0 yanit


Tasarım: Vjacheslav Trushkin, renk şeması: ColorizeIt!.
vBulletin® Sürüm 3.6.7 ile güçlendirilmiştir
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.0.0
© Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul