PCnet Online forumlarına katılmak için hesap açabilirsiniz.
  • Üye girişi:

PCnet Online forumlarına hoş geldiniz

+ Başlığa Yanıt Yaz
Sayfa 1 / 2 12 SonSon
9 sonuçtan 1 - 5 arası sonuçlar

Varsayılan Türkçe'ye internette de olsa biraz özen lütfen!

Teknik sebeplerden ötürü internette Türkçe karakterleri her zaman tam olarak kullanamıyoruz. Hatta w'ya mahkûmuz. Bu bir yere kadar anlaşılabilir bir mesele. Peki bize ne oluyor? Bakıyorum da alfabemiz 30 harfe çıkmış.

29 - (y+ğ) = 27
    27+ (x+q+w) = 30

ne biliiim abi? (Bakınız" y" kayıp, bazen "e" den bile oluyoruz)
    anladıım şeyler deil bunlar. (ğ kayıp) Hiç olmazsa "değil" yaz.
    saxı çalışmıyor ki adamın! (x nerden çıktı)
    qim o ben duymadım. (k'ye ne oldu)
    walla duymadım. (v'alla mı?)

Herkes imlâ ve noktalama kurallarını mükemmel uygulayamayabilir, benim de hatalarım olur; ancak alfabemizdeki harfleri bilelim lütfen. Yukarıdaki hatalı cümlelerin doğrusu nedir eminim herkes biliyor. Cahiliyetten değil tembellikten yani... Belki bu daha kötü?.. Özellikle gereksiz yere q, x ve w kullanımı bana başka birşeye tâbiymişiz hissi veriyor. Hangi dil bu dil bazen aklım almıyor.

Katılım Tarihi
    2003
    Yer
    istanbul/Avcılar/Bartın

Varsayılan merhaba

bu olayın en büyük sebebi kişilerin mirc, yahoo, msn gibi chat ortamlarında yazıştıklarından ve bu kısa yolları kullandıklarından dolayı millette bu alışkanlık haline geliyor.. Tabii ki yine de biraz üşenmeyip net yazar isek daha iyi olacaktır.

Son derece haklı bir arzuyu dile getirmiş olduğunuz içi size teşekkür ederim. Gerçekten de son zamanlarda chat ve SMS dili diye de adlandırılan yeni bir yazım şekli almış başını gidiyor. Ancak bu sizin de söylediğiniz gibi tembellikten ziyade alışkanlık ve daha da kötüsü özentiden kaynaklanıyor. Oysa dilimizi bütün güzelliğini yansıtarak, güçlü bir şekilde kullanmak bize bir şey kaybettirmez aksine ifade gücü kazandırır. Yanlış anlaşılmaların büyük bölümünün ifade yetersizliğinden kaynaklandığı ispatlanmış bir gerçektir. Herkesin bu konuya gereken hassasiyeti göstereceğini umut ediyorum.

ben doğru harfler yerine başka harfler kullanılmasına karşıyım fakat kısaltmalara karşı değilim. zaten yazarak konuşmak yavaş gerçekleşiyor. bunu hızlandırmak için bazı kelimelerde kısaltma doğal... [ slm , nbr... ]

Öemli konuya parmak bastığınız için gerçekten teşekkür ederim. Teknolojinin gelişmesiyle türkçemiz elden gitmesin!!! RÜZGAR arkadaşımızın dediği gibi böyle bir sonuca sebep olan etkenlerin başında Yahoo, MSN, mIRC gibi chat ortamlarıdır.
    Ancak biz PC Net' in forumunda türkçemizi korumaya çalışalım.

Benzer Başlıklar

1. Biraz benden biraz senden
    Tunca tarafından Web İnceleme forumunda
    Yanıt: 0
    Son Mesaj: 08.03.2006, 17:44
  2. Yabancı dilin internette Türkçe'ye çevrilmesi
    muyar17 tarafından İnternet, Ağ ve Güvenlik forumunda
    Yanıt: 0
    Son Mesaj: 22.02.2006, 11:34
  3. Lütfen forumlarda Türkçemize özen gösterelim
    Tunca tarafından PCnet forumunda
    Yanıt: 31