PCnet Online forumlarına katılmak için hesap açabilirsiniz.
  • Üye girişi:

PCnet Online forumlarına hoş geldiniz

+ Başlığa Yanıt Yaz
Sayfa 1 / 2 12 SonSon
8 sonuçtan 1 - 5 arası sonuçlar

Varsayılan Linuxa Nasıl Geçilir ?

Linuxa Geçmek İstiyorum.. Download Link Velan Atabilirmisiniz ? Birde Linux İçin Kaç MB Ram Gerekir [480 MB RAM BENİMKİ ]

Bakar kardeş burda linux hakkında bir çok bilgi bulabilirsin.http://www.linux.org.tr/

Yada benim makalemi okuyabilirsiniz

Öncelikle sapla samanı ayırmak gerekiyor arkadaşlar..
    Linux tabanlı işletim sistemlerinden birini kullanmak için NT tabanlı işletim sistemlerinde alışık olduğunuz bazı olguları şimdilik geride bırakmanız yada en azından daha az kullanmanız gerekiyor..

NT tabanlı işletim sistemlerinde kullandığınız program ve oyunlar Linux tabanlı işletim istemlerinde çalışmaz..
    Bunun sebebi her iki sisteminde birbirinden farklı oluşudur..

Linux tabanlı işletim sistemleri NT tabanlı işletim sistemlerinden çok çok daha güvenlidir..
    Öncelikle bu güvenlik olayına bir değinelim..

NT tabanlı işletim sistemleri için yazılan virüslerin ve tüm zararlı yazılımların hiç ama hiç biri Linux tabanlı işletim sistemlerinde asla çalışmaz..

Çünkü öncelikle KERNEL yani çekirdekleri farklıdır
    sonra ise bu çekirdek üzerine yapılandırılan işletim sistemi diğerinden farklıdır
    Örneğin windows xp üzerinde istediği gibi at oynatan bir virüs yada başka bir zararlı yazılım
    herhangi bir linux tabanlı işletim sisteminde yolunu bulamaz ve sistemin kendisi için uygun olmadığını anlar ve doğal olarak hiç bir şey yapamaz öylece kalır

Ayrıca kullanıcı yönetimi tamamen farklıdır

Örneğin windows xp üzerinde her kullanıcı her türlü değişikliği sistem dosyaları üzerinde yapabilir ve rahatlıkla xp yi çökertebilir

Ancak Linux tabanlı işletim sistemlerinde bu durum farklıdır

Öncelikle sistemi kurarken kurulumu yapan kişi için bir adet ROOT yani kök kullanıcı şifresi belirlenir

kullanıcı adına gerek yoktur ki zaten kullanıcı adı ROOT olur
    ROOT kullanıcısı sistem üzerinde tam yetkiye sahip olduğu için her türlü değişikliği yapabilir bu yüzden hiç bir linux tabanlı işletim sisteminde grafik ekrandan ROOT olarak giriş yapamazsınız asla izin vermez

Bu yüzden kurulum yaparken sizden önce ROOT şifresi sonrada normal kullanıcı adı ve şifresi istenir

Sisteme normal kullanıcı olarak giriş yaptığınızda sistem üzerinde görünüm olarak yapabileceğiniz değişikliklerin dışında asla sistem üzerinde bir değişiklik yapamazsınız

Yapabilmeniz için ROOT şifrenizi girmeniz gereklidir

Basit bir oyun yada program kurmak için bile sizden ROOT şifresi istenir

Linux tabanlı işletim sistemlerinde program ve oyun kurmak NT tabanlı işletim sistemlerindeki gibi değildir..

Her Linux tabanlı işletim sisteminin kendisine ait bir program ve oyun deposu vardır ve ihtiyacınız olan her türlü oyun ve programı bu depolardan indirip yükleyebilirsiniz..

Yapmanız gereken tek şey kullandığınız işletim sisteminin deposuna bağlantı yapan paket yöneticisi adı verilen arabirimi açıp kullanmak istediğiniz program yada oyunun ismini yazmanız ve kurulum için onaylamanız hepsi bu

Arabirim kendisi indirir ve kurar kullanıma hazır hale getirir
    size kalan ise sadece menüden kurduğunuz program yada oyunu bulup kullanmaktır

NT tabanlı işletim sistemlerinde çalışan bazı program be oyunlar Linux tabanlı işletim sistemleri üzerinde WİNE ve PLAYONLİNUX adıverilen emülatörler ile çalıştırılabilir

Bu konu ile ilgili çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor

Linux üzerinde görüntülü ve sesli msn imkanı şimdilik yok ama geliştiriciler ilgileniyor

Ancak artık çoğu bilgisayar kullanıcısının bildiği bir anlık mesajlaşma programı olan SKYPE ile Linux,Windows arasında görüntülü ve sesli görüşme çok kaliteli şekilde yapılabiliyor

Bu sayede siz linux kullansanız bile windows kullanan bir yakınınız ile tıpkı msn de ki gibi görüntülü ve sesli görüşme imkanına sahip oluyorsunuz

Linux tabanlı işletim sistemi kurmak isteyen arkadaşlar öncelikle hangi sürümü kullanmak istediklerine karar vermeleri gerekiyor

Kullanmak istedikleri sistemi sitesinden indirip boyutuna göre cd yada dvd ye kalıp olarak yazdırdıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatıp kurulum ekranına geçebilirler

Buradan sonrası ise kullanmak istediğiniz sürümün kendi özel kurulum programının yönlendirmesine göre kurulum yapacaklardır

Kurulum ve kullanım açısından Linux a yeni başlayan arkadaşlar için benim tavsiyelerim şunlardır

Pardus
    Ubuntu-Kubuntu-Xubuntu-Lubuntu (Bunlar kullanılan masaüstü yöneticisi farkından dolayı bu şekilde isimlendirilmiştir)
    Mint
    Zorin
    Mandriva

bunların dışında kalan dağıtımlar biraz daha bilgi birikimi gerektiriyor

NT kerneli kullanan Windows işletim sistemlerinde kullanılan ortak ve tek masaüstü yöneticisi explorer.exe dir

Ancak linux tabanlı işletim sistemlerinde masaüstü yöneticisi birden fazladır
    Bunlar sırası ile

Kde
    Gnome
    Xfce
    Lxde

Bunalrın dışında daha hafif olması için kullanılan ama kullanmak için biraz daha Linux sistem bilgisine sahip olunması gereken pencere yöneticileri vardır

Bunlarda sırası ile

Openbox
    Fluxbox
    Windowmanager
    Compiz
    Metacity

sayılabilir

Ayrıca son dönemde Masaüstü yöneticisi için bir kabuk olan E17 Enlightenment kullanılabilir

Masaüstü yöneticileri saydığım sıra ile yukarıdan aşağıya doğru sistem gereksinimleri değişir

Örneğin Kde masaüstü yöneticisi ortalama 300 400 mb bellek kullanırken Gnome masaüstü yöneticisi 200 400 mb bellek kullanır
    Xfce 100 300 arası kullanırken Lxde ise 50 150 arası kullanır

Bu durum NT sistemlerde ise farklıdır

Örneğim Windows xp asgari 128 mb bellek ile çalışabiliyorken
    Windows Vista asgari 512 mb bellek ile çalışır
    Windows 7 asgari 300 mb bellek ile çalışabilir

Tabii bu rakamlar minimum olarak ve görsel özellikler tamamen kapatılarak alınabilir

Linux tabanlı sistemlerde ise durum yukarıda anlattığım gibidir

Örneğin Debian Linux ile yaptığım bir denemede

Lxde masaüstü yöneticisi ile 1 gb bellek kullanan bir bilgisayarda ilk açılışta sadece ve sadece 49 mb bellek kullanmıştır

Resmi çekmek için kullandığım program 4 mb bellek kullandığı için 49 mb görünüyor ama aslında 45 mb

Görüldüğü gibi bu kadarcık bellek kullanımı ile dahi bilgisayar kullanılabilir

Ve özellikle Ubuntu nun bilgisayarı kapatma süresi sadece 3 saniyedir

Özgür olmak istiyorsan GNU/Linux kullan....
    Xp kullanıyorum diyebilirsiniz
    Vista kullanıyorum diyebilirsiniz
    Ama GNU/Linux kullanana kadar
    Asla bilgisayar kullanıyorum diyemezsiniz.....

tşk ederim de benim pc bunu kaldırırmı ? [RAM 480 MB] [60 MB EKRAN KARTI ]

ve ayrıca demişinki cd ye atın tamam attık diyelim reset çektik kurduk

cd ile işimiz bitiyo dimi her pc açışımızda takmıyoruz cd yi

birde metin2 linuxta olurmu
    En son Ana0kuluterk tarafından düzenlenmiştir: 26.07.2011 13:48

bu sistemde en iyi Lubuntu çalışır
    ubuntunun hafif masaüstü içeren sürümü
    ve evet kurulum bitince cd ile işiniz biter taki bir sorun oluşana kadar
    ve hayır metin2 linuxda çalışmaz
    ama linux da çalışan mmorpg oyunlar mevcut
    ama sizin sistem onları kaldırmaz
    kaldıki metin2 yi nasıl kaldırıyor anlayamadım
    En son ramboberk tarafından düzenlenmiştir: 26.07.2011 18:37
    Xp kullanıyorum diyebilirsiniz
    Vista kullanıyorum diyebilirsiniz
    Ama GNU/Linux kullanana kadar
    Asla bilgisayar kullanıyorum diyemezsiniz.....

Benzer Başlıklar

1. overlord 2 : conquer nordberg town bölümü nasıl geçilir
    1824genc56 tarafından Oyunlar forumunda
    Yanıt: 0
    Son Mesaj: 21.11.2010, 20:28
  2. vistadan xp ye nasıl geçilir(kahrolsun vista)
    muhendis0429 tarafından Windows Vista forumunda
    Yanıt: 2
    Son Mesaj: 22.07.2009, 23:53
  3. nasıl geçilir???
    lostknight tarafından Oyunlar forumunda
    Yanıt: 5
    Son Mesaj: 26.04.2009, 20:27
  4. vistaya kaça(ytl) geçilir
    tolga07 tarafından Windows Vista forumunda
    Yanıt: 6
    Son Mesaj: 03.06.2007, 00:29
  5. LINUXa ilk adım ama nasıl?