+ Başlığa Yanıt Yaz
8 sonuçtan 1 - 5 arası sonuçlar
Başlık: Linuxa Nasıl Geçilir ?
-
25.07.2011 11:14 #1
- Katılım Tarihi
- 2011
Linuxa Nasıl Geçilir ?
Linuxa Geçmek İstiyorum.. Download Link Velan Atabilirmisiniz ? Birde Linux İçin Kaç MB Ram Gerekir [480 MB RAM BENİMKİ
]
-
25.07.2011 17:44 #2
Bakar kardeş burda linux hakkında bir çok bilgi bulabilirsin.http://www.linux.org.tr/
-
25.07.2011 18:58 #3
Yada benim makalemi okuyabilirsiniz

Öncelikle sapla samanı ayırmak gerekiyor arkadaşlar..
Linux tabanlı işletim sistemlerinden birini kullanmak için NT tabanlı işletim sistemlerinde alışık olduğunuz bazı olguları şimdilik geride bırakmanız yada en azından daha az kullanmanız gerekiyor..
NT tabanlı işletim sistemlerinde kullandığınız program ve oyunlar Linux tabanlı işletim istemlerinde çalışmaz..
Bunun sebebi her iki sisteminde birbirinden farklı oluşudur..
Linux tabanlı işletim sistemleri NT tabanlı işletim sistemlerinden çok çok daha güvenlidir..
Öncelikle bu güvenlik olayına bir değinelim..
NT tabanlı işletim sistemleri için yazılan virüslerin ve tüm zararlı yazılımların hiç ama hiç biri Linux tabanlı işletim sistemlerinde asla çalışmaz..
Çünkü öncelikle KERNEL yani çekirdekleri farklıdır
sonra ise bu çekirdek üzerine yapılandırılan işletim sistemi diğerinden farklıdır
Örneğin windows xp üzerinde istediği gibi at oynatan bir virüs yada başka bir zararlı yazılım
herhangi bir linux tabanlı işletim sisteminde yolunu bulamaz ve sistemin kendisi için uygun olmadığını anlar ve doğal olarak hiç bir şey yapamaz öylece kalır
Ayrıca kullanıcı yönetimi tamamen farklıdır
Örneğin windows xp üzerinde her kullanıcı her türlü değişikliği sistem dosyaları üzerinde yapabilir ve rahatlıkla xp yi çökertebilir
Ancak Linux tabanlı işletim sistemlerinde bu durum farklıdır
Öncelikle sistemi kurarken kurulumu yapan kişi için bir adet ROOT yani kök kullanıcı şifresi belirlenir
kullanıcı adına gerek yoktur ki zaten kullanıcı adı ROOT olur
ROOT kullanıcısı sistem üzerinde tam yetkiye sahip olduğu için her türlü değişikliği yapabilir bu yüzden hiç bir linux tabanlı işletim sisteminde grafik ekrandan ROOT olarak giriş yapamazsınız asla izin vermez
Bu yüzden kurulum yaparken sizden önce ROOT şifresi sonrada normal kullanıcı adı ve şifresi istenir
Sisteme normal kullanıcı olarak giriş yaptığınızda sistem üzerinde görünüm olarak yapabileceğiniz değişikliklerin dışında asla sistem üzerinde bir değişiklik yapamazsınız
Yapabilmeniz için ROOT şifrenizi girmeniz gereklidir
Basit bir oyun yada program kurmak için bile sizden ROOT şifresi istenir
Linux tabanlı işletim sistemlerinde program ve oyun kurmak NT tabanlı işletim sistemlerindeki gibi değildir..
Her Linux tabanlı işletim sisteminin kendisine ait bir program ve oyun deposu vardır ve ihtiyacınız olan her türlü oyun ve programı bu depolardan indirip yükleyebilirsiniz..
Yapmanız gereken tek şey kullandığınız işletim sisteminin deposuna bağlantı yapan paket yöneticisi adı verilen arabirimi açıp kullanmak istediğiniz program yada oyunun ismini yazmanız ve kurulum için onaylamanız hepsi bu
Arabirim kendisi indirir ve kurar kullanıma hazır hale getirir
size kalan ise sadece menüden kurduğunuz program yada oyunu bulup kullanmaktır
NT tabanlı işletim sistemlerinde çalışan bazı program be oyunlar Linux tabanlı işletim sistemleri üzerinde WİNE ve PLAYONLİNUX adıverilen emülatörler ile çalıştırılabilir
Bu konu ile ilgili çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor
Linux üzerinde görüntülü ve sesli msn imkanı şimdilik yok ama geliştiriciler ilgileniyor
Ancak artık çoğu bilgisayar kullanıcısının bildiği bir anlık mesajlaşma programı olan SKYPE ile Linux,Windows arasında görüntülü ve sesli görüşme çok kaliteli şekilde yapılabiliyor
Bu sayede siz linux kullansanız bile windows kullanan bir yakınınız ile tıpkı msn de ki gibi görüntülü ve sesli görüşme imkanına sahip oluyorsunuz
Linux tabanlı işletim sistemi kurmak isteyen arkadaşlar öncelikle hangi sürümü kullanmak istediklerine karar vermeleri gerekiyor
Kullanmak istedikleri sistemi sitesinden indirip boyutuna göre cd yada dvd ye kalıp olarak yazdırdıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatıp kurulum ekranına geçebilirler
Buradan sonrası ise kullanmak istediğiniz sürümün kendi özel kurulum programının yönlendirmesine göre kurulum yapacaklardır
Kurulum ve kullanım açısından Linux a yeni başlayan arkadaşlar için benim tavsiyelerim şunlardır
Pardus
Ubuntu-Kubuntu-Xubuntu-Lubuntu (Bunlar kullanılan masaüstü yöneticisi farkından dolayı bu şekilde isimlendirilmiştir)
Mint
Zorin
Mandriva
bunların dışında kalan dağıtımlar biraz daha bilgi birikimi gerektiriyor
NT kerneli kullanan Windows işletim sistemlerinde kullanılan ortak ve tek masaüstü yöneticisi explorer.exe dir
Ancak linux tabanlı işletim sistemlerinde masaüstü yöneticisi birden fazladır
Bunlar sırası ile
Kde
Gnome
Xfce
Lxde
Bunalrın dışında daha hafif olması için kullanılan ama kullanmak için biraz daha Linux sistem bilgisine sahip olunması gereken pencere yöneticileri vardır
Bunlarda sırası ile
Openbox
Fluxbox
Windowmanager
Compiz
Metacity
sayılabilir
Ayrıca son dönemde Masaüstü yöneticisi için bir kabuk olan E17 Enlightenment kullanılabilir
Masaüstü yöneticileri saydığım sıra ile yukarıdan aşağıya doğru sistem gereksinimleri değişir
Örneğin Kde masaüstü yöneticisi ortalama 300 400 mb bellek kullanırken Gnome masaüstü yöneticisi 200 400 mb bellek kullanır
Xfce 100 300 arası kullanırken Lxde ise 50 150 arası kullanır
Bu durum NT sistemlerde ise farklıdır
Örneğim Windows xp asgari 128 mb bellek ile çalışabiliyorken
Windows Vista asgari 512 mb bellek ile çalışır
Windows 7 asgari 300 mb bellek ile çalışabilir
Tabii bu rakamlar minimum olarak ve görsel özellikler tamamen kapatılarak alınabilir
Linux tabanlı sistemlerde ise durum yukarıda anlattığım gibidir
Örneğin Debian Linux ile yaptığım bir denemede
Lxde masaüstü yöneticisi ile 1 gb bellek kullanan bir bilgisayarda ilk açılışta sadece ve sadece 49 mb bellek kullanmıştır
Resmi çekmek için kullandığım program 4 mb bellek kullandığı için 49 mb görünüyor ama aslında 45 mb
Görüldüğü gibi bu kadarcık bellek kullanımı ile dahi bilgisayar kullanılabilir
Ve özellikle Ubuntu nun bilgisayarı kapatma süresi sadece 3 saniyedir
Özgür olmak istiyorsan GNU/Linux kullan....Xp kullanıyorum diyebilirsiniz
Vista kullanıyorum diyebilirsiniz
Ama GNU/Linux kullanana kadar
Asla bilgisayar kullanıyorum diyemezsiniz.....
-
26.07.2011 11:47 #4
- Katılım Tarihi
- 2011
tşk ederim de benim pc bunu kaldırırmı ? [RAM 480 MB] [60 MB EKRAN KARTI ]
ve ayrıca demişinki cd ye atın tamam attık diyelim reset çektik kurduk
cd ile işimiz bitiyo dimi her pc açışımızda takmıyoruz cd yi
birde metin2 linuxta olurmuEn son Ana0kuluterk tarafından düzenlenmiştir: 26.07.2011 13:48
-
26.07.2011 18:29 #5
bu sistemde en iyi Lubuntu çalışır
ubuntunun hafif masaüstü içeren sürümü
ve evet kurulum bitince cd ile işiniz biter taki bir sorun oluşana kadar
ve hayır metin2 linuxda çalışmaz
ama linux da çalışan mmorpg oyunlar mevcut
ama sizin sistem onları kaldırmaz
kaldıki metin2 yi nasıl kaldırıyor anlayamadım
En son ramboberk tarafından düzenlenmiştir: 26.07.2011 18:37
Xp kullanıyorum diyebilirsiniz
Vista kullanıyorum diyebilirsiniz
Ama GNU/Linux kullanana kadar
Asla bilgisayar kullanıyorum diyemezsiniz.....
Benzer Başlıklar
-
overlord 2 : conquer nordberg town bölümü nasıl geçilir
1824genc56 tarafından Oyunlar forumundaYanıt: 0Son Mesaj: 21.11.2010, 20:28 -
vistadan xp ye nasıl geçilir(kahrolsun vista)
muhendis0429 tarafından Windows Vista forumundaYanıt: 2Son Mesaj: 22.07.2009, 23:53 -
nasıl geçilir???
lostknight tarafından Oyunlar forumundaYanıt: 5Son Mesaj: 26.04.2009, 20:27 -
vistaya kaça(ytl) geçilir
tolga07 tarafından Windows Vista forumundaYanıt: 6Son Mesaj: 03.06.2007, 00:29 -
LINUXa ilk adım ama nasıl?
prowebmaster00 tarafından Donanım forumundaYanıt: 2Son Mesaj: 31.07.2003, 14:59

Alıntıyla Yanıtla

işlemci %100 ?
Bugün, 01:21 / Donanım