PCnet
Geri Dön   PCnet > Yardım ve Destek > Overclock ve Modifikasyon
Bu Sayfayı Yenile Resimlerle Kasa ici Hava Sirkulasyonu.
Yanıtla

Başlık Araçları
  (#1) Eski

AnacondaKamil Kullanıcısının Avatar'ı

Katılım Tarihi: 2003
Yer: Ankara
Varsayılan Resimlerle Kasa ici Hava Sirkulasyonu. - 26.01.2005, 23:07

Merhaba arkadaslar.Yine sizlere tecrubelerimden edindigim bilgiler dahilinde Kasa ici hava akimini anlatmaya calisacagim.
Unutmayalimki en soguk islemci en iyi calisan islemci degildir hicbir zaman.Onunda belli bir isi dahilinde calismasi gerekmektedir.Arabalar bile motoru isinmadan iyi performans veremezler unutmayalim.
Bizim yapmamiz gereken islemciyi belli bir sicaklik seviyesinde stabil tutmaktir.Bende sizlere simdi kendi bilgisayarimdan aldigim resimlerle nasil bunu sagliyacagiizi anlatmaya calisacagim.

1.Evet ilk adim bilgisayarinizda nerenin yani hangi donanimin haddinden fazla isindigini tespit ediyoruz.Burada amacimiz isi yaratan donanimin isisini kasa disina atmaktir.Boylece baska bir donaniminizirahatsiz etmez.Misal sadece CPU ya aldiginiz kaliteli sogutucu islemciyi gercekten iyi sogutur ama disari atilmayan hava bir zaman sonra islemcinin isinmasina neden olur.Ayrica bu isi ram'larden tutun kuzey koprusunu,guc kaynagini hatta ekran kartini dahi isitir.Bu nedenle hava disariya atilmalidir.Bu arada sadece CPU isinmaz.Ayni sekilde ekran kartida isinir.Hele bu zamanda overclock ile sinirlari zorlayan yuksek frekanslarda calisan islemcilere sahip ekran kartlari varken havanin kasa disana atimi sart oluyor bence.

Ekran karti uzerinde giant2 sogutucu var ve isinan hava hemen uzerindeki fan yardimiyla baska bir donanima ulasmadan disari atiliyor...

Islemcinin isisi hem yandan hemde ayni zamanda us tarafindaki guc kaynaginin fani sayesinde disariya atiliyor...

Overclock tutkunlarinin kaliteli bir guc kaynagi almasini siddetle oneririm.Marka soylemiyorum ama guvenilir bir firmanin olmasina ozen gosterirlerse iyi olur.ipucu:"Birde fan ne kadar buyuk olursa ses kirliligi o kadar az olur..."

2.Simdi isinan havayi disari attik.Super ama iceriyi temiz ve serin havayla besleyemez ise ne anlami kalir disari atmanin dimi.Ayrica bu iceri alinan hava sirkulasyonu tamamlamamizi saglayarak bize avantajda saglar.
Temiz hava girisleri ister kasanin onunden ister yan kapaktan olabilir.Yada benim gibi her iki taraftanda olabilir.

Yan kapak uzerine ellerimle actigim delik 120mm'likti ama deligi actiktan sonra usendim gidip fan almaya ve 60mm'lik fan taktim.Not:delik tam islemcinin uzerinde.Sizlerede tavsiyem eyer ugrasip kapagi delerseniz yada yeni kasa alirsaniz fanlar pci slotlarina degilde CPU'ya daha yakin olmali.Serin hava direk CPU ya vurursa cok daha iyi olur.Pisman olmazsiniz...

Kasanin on tarafinda bir adet fan bulunmaktadir.Ben ekstra olarak onun tam onunde yani dibinde.Resimde goruyorsunuz.Bir fan daha koydum.Kasanin altindan hava aliyor.kasanin ayaklarini yukselttim ve fan icin matkapla delik actim tabi birde.

Simdi icinizde bu kasanin altindan havayi alip ne yapiyor?Yoksa bize hava olsun diyemi koymus diyorsunuzdur.Ama degil herseyin bir nedeni var.Sabit Disk isinmiyor mu saniyorsunuz.Oda isiniyor helede uc bes gun acik dursun bilgisayar yaniyor meret.Ben sabit diskede ozel sogutucu taktim ama onada serin hava atiym dedim...

3.Kasa yan kapagini kapali kullanmanizi oneririm.Cunku hava sirkulasyonu diyer sekilde olmayacaktir.Bir oneri dahada mumkun oldugunca kasa ici kablolari diplerden koselerden gecirerek ulu ortada birakmamalisiniz.Elektrik banti ile sabitleyebilirsiniz.Simdi bukadar fan aldik taktik tamam iyi hosta son devrinde bu kadar fan ne ses yapar biliyor musun? Diyorsaniz cozum bende degil.Ben size BENCE olmasi gerekeni soyledim;ama simdide cozum yok diyip birakmiyorum tabi.Sizlere tavsiyem Bir fan controller almaniz.30-40 dolar arasi birsey ama inanin tek yolu bu...

Sistemimin Sicakligida burada...

Evet gordugumuz gibi 2 3 fan ile olacak is degil bence.Zaten donaniminizi seviyorsaniz onada biraz ilgi alaka gostermelisiniz.Sorunlarini bulup cozumler uretmelisiniz.Ben bu cozumleri bulana kadar 1 anakart 2 HDD birde islemci yaktim.Umarim siz yakmazsiniz.Saygilar...
Alıntıyla Yanıtla
  (#2) Eski

Katılım Tarihi: 2004
Yer: AnTaLYa
Varsayılan 26.01.2005, 23:13

Bir İşlemci Fanı,İki Kasa Fanı,Birde Güç kaynağı fanım var Sorun Yok Vede İşlemcimde O.C var Elli Tane Fana Gerek Yok Bence
Kasa İçi Isı 30 derece
İşlemci Isısı 29-34 derecede
Not: Kasa açık biryerde de Değil Her yanı kapalı PC masasında...!

Kolay Gelsin...
Alıntıyla Yanıtla
  (#3) Eski

whiteman245 Kullanıcısının Avatar'ı

Yer: İzmiR
Varsayılan 26.01.2005, 23:19

anaconda bence sen biraz abartmışsın.servera bile bu kadar fan takılmaz be
Alıntıyla Yanıtla
  (#4) Eski

AnacondaKamil Kullanıcısının Avatar'ı

Katılım Tarihi: 2003
Yer: Ankara
Varsayılan 26.01.2005, 23:25

Bir anakart yakinca belki hak verirsiniz.Ne diyim...
Alıntıyla Yanıtla
  (#5) Eski

Yer: C* EDIRNE C*
Varsayılan 26.01.2005, 23:31

Alıntı:
Orijinalini Gönderen: AnacondaKamil
Bir anakart yakinca belki hak verirsiniz.Ne diyim...
bi nusibet bin nasihatten iyidir...
Alıntıyla Yanıtla
Yanıtla

Başlık Araçları

Benzer Başlıklar
Başlık Başlığı Açan Forum Yanıt Son Mesaj
Resimlerle Tv-Out Kurulumu AnacondaKamil Windows İpuçları 15 19.06.2008 20:09
hava sirkülasyonu nothingham Donanım 5 20.06.2006 09:42
resimlerle ilgili bir soru king_ring Windows İpuçları 2 10.06.2006 13:28
resimlerle vcd yapmak...? heycem Yazılım 8 07.04.2005 20:22
Resimlerle ilgili..? mts19 Windows İpuçları 3 07.09.2004 03:04

vBulletin® Sürüm 3.7.3 ile güçlendirilmiştir
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
© Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul

PCnet'ten Kıvanç Tanrıkulu ile Erdal Kaplanseren, internet yasaklarını eshefle kınıyor ve yarım saatte web sitesi kurmanın inceliklerini anlatıyor.

DanDun'un bu bölümünde PCnet Yazılım Editörü Daron, yazılımcılar için sertifika programları hakkında bilgi veriyor.

En Son Mesajlar

8 gösterim, 1 yanıt

11743 gösterim, 10 yanıt

7 gösterim, 1 yanıt

16 gösterim, 1 yanıt

2 gösterim, 0 yanıt

534 gösterim, 5 yanıt

138 gösterim, 4 yanıt

11 gösterim, 2 yanıt

6384 gösterim, 9 yanıt

128 gösterim, 12 yanıt

50 gösterim, 4 yanıt