PCnet Online forumlarına katılmak için hesap açabilirsiniz.
  • Üye girişi:

PCnet Online forumlarına hoş geldiniz

+ Başlığa Yanıt Yaz
Sayfa 2 / 2 İlkİlk 12
9 sonuçtan 6 - 9 arası sonuçlar

Sanırım bu konuda en geniş bilgiyi ben size verecem çünkü bir arkadaşım Parmak izi Teknolojileri geliştiren bir Türk firmada .Net yazılımcısı. Arakadaşın sorduğu gibi bir soruyuda ben kendisine sordugum için baya bişey biliyorum. Öncelikle arkadaşım ibrahim Meyer firmasında çalışıyor. kendisinin verdiği bilgiye göre parmak izi okunduktan sonra parmagınızda yer alan girinti ve çıkıntıların mesafesi ve birbirlerine parelellik oranları ve eğimler hesaplanarak bir algoritma hazırlanıyor. Arkadaş daha farklı anlattı ama ben daha basit olsun diye böyle değineyim dedim. Bildiğiniz gibi parmak izi gerçekten çok güvenli çünkü taklit edilmesi son derece zor.

Bu arada bahsetmeyi unutmuşum şiirler efendisinin dediği gibi sadece cihazlarda değil internettede kullanılıyor. Arkadaşın büyük bir marketler zinciri için hazırladığı yazılım asp ve .net ile yapılmış ve müdürler internet üzerinden sisteme admin girişi yapabilmek için parmak izlerini okutmaları gerekmekte. Parmak izi okuyuculu Laptoplar yanında küçük cihazların masaüstüne eklenmesiylede parmak izi okutuluyormuş alınmış. İnternet için kullanılan cihazda burada.

Ayrıca sadece devlet dairelerinde kullanılmıyormuş. Bu açıklamayıda düzenleme olarak belirtmek istedim. Arkadaşla görüşmemizde devletten çok fabrika ve şirketlerde parmak izli sistemlerin kullanıldığını öğrendim. PDKS denen bu sistemlerle personelin parmak iziyle giriş çıkışı ve mesai takibi yapılıyormuş.

Parmak izi teknolojisi hakkında internet devrindeki yazılar için internet devri ve meyer sayfaları
    En son tasdemir tarafından düzenlenmiştir: 06.05.2008 10:56

Biometrik ve parmak izi teknolojisi gelişmiş teknolojilerden biridir. Fakat her sistem gibi güvenli değildir.

Mobil cihazlar için konuşursak, biometrik tanımayla kimlik doğrulama yapılır sonra sisteme erişim verilir.

Ne kadar güvenli, giriş biriminden biri sizin parmak izinizi sizden izinsiz kullanmazsa yada parmağınızı çalmazsa sisteme girmesi zor.

ama her yazılım yada donanım gibi, herşey bir kimlik anahtarına dönüştürülür. İyi bir analizci biometrik donanım veya yazılımın kimlik doğrulama verisini kopyalayabilir.

Hırsıza yol göstermeyim. Basit bir dizüstü bilgisardan biometrik kontrol yaptırdığımızı varsayalım. donanım kısmında biometrik ölçüm alındı güvenlik yazılımından veri doğrulaması yapıldıktan sonra doğru yada yanlış kararı verilirken her halükarda doğru kararı verecek şekilde modifiye edilmesi mümkün. Sistemin çalışma prensibine göre donanımsal yada yazılımsal olarak yöntem değişmekle beraber. Karar aşamasına müdahale edersek güvenliği kırmak mümkün.

ama standart bir kullanıcı bunu başaramaz ve genelde güvenli kabul edilir. Tabi burda donanıma ve yazılıma müdahale imkanları da önemli.

Mesela .Net çi arkadaşın yazılımında, .net in açığını biliyorsak ve yazılımsal olarak ona hata verdirecek bir hamle yada kod verirsek, sistem çöker ve yetki almak mümkün olur.

Yada diyelimki donanımsal olarak bir kapıyı açacak ise kapı açma impulsunu biliyorsak, bu impulsu doğru noktadan bi de girerek açabilir. Yani hiç bir şey yüzde yüz güvenli değildir. Biraz sistem analiziyle açıklarını bulmak mümkün.

MRC arkadaşın müdahale etmesi mümkün degil Çünkü parmak izi okuma cihazları kendi yazılımları üzerinden bilgisayara baglanıyor ve yazılımda dıştan veri girişini kabul etmiyor sadece parmak izi okuma cihazır üzerinden girebilecek verileri işlemek için yazılmış. son derece güvenli yöntem ama sen illa dersinki bu sistem kırılır adamın saatlerce başında oturması gerek ve dedigin gibi sisteme çok iyi müdahale etmeliki parmak izini kopyalsın yoksa imkansız

Anlatmak istediğimi anlamadın anahtarla uğraşmaz menteşeyi sökerler yani parmak izi tanıtmaya çalışmaz akabindeki işlemlere müdahale edersin. Dizüstünde başardım verisoft adındaki yazılımı kırdım, detay vermeyim dedim ya hırsıza yol göstermeyim.

illegal değil şöyle bir arama yapıp bakın zaafiyetleri görürsünüz
    http://www.google.com.tr/search?hl=t...t+cracker&meta=
    En son MR_C tarafından düzenlenmiştir: 06.05.2008 19:28

Benzer Başlıklar

1. on parmak programı
    na_name tarafından Yazılım forumunda
    Yanıt: 11
    Son Mesaj: 03.02.2010, 13:56
  2. 10 parmak
    betuj tarafından Yazılım forumunda
    Yanıt: 1
    Son Mesaj: 20.01.2007, 14:10