PCnet Online
Geri Dön   PCnet Online > Yardım ve Destek > Teknoloji
Bu Sayfayı Yenile Cep telefonları da artık virüs tehdidi altında!
Yanıtla

Başlık Araçları
  (#1) Eski

Katılım Tarihi: 2004
Yer: Ankara
Varsayılan Cep telefonları da artık virüs tehdidi altında! - 23.11.2004, 19:25

Yakın zamanda cep antivirüsleri firewalları çıkarsa hiç şaşmayın.

Rus anti-virüs şirketi Kaspersky Labs, cep telefonu şebekeleri üzerinden yayılabilen ilk virüsü tespit ettiklerini duyurdu. Şimdilik bir tehlike oluşturmayan Cabir adlı 'cep solucanı'nın sadece deneme amaçlı olarak yazıldığı sanılıyor.

Cnet'in haberine göre, Moskova merkezli Kaspersky, Cabir'in arkasında '29a' olarak bilenen uluslararası virüs 'çetesinin' olduğunu tahmin ediyor. Grup yakın zamanda ilk 64 bit virüs olan Rugrat'ı yayınlamıştı.

Anti-virüs şirketlerine gönderilen ve henüz sıradan kullanıcıların cep telefonlarına bulaştığı sanılmayan Cabir, Bluetooth uyumlu ve Symbian işletim sistemi ile çalışan akıllı telefonlarda yayılabiliyor. Virüsün bulaştığı dosya açıldığında cep telefonunun ekranında "Caribe" kelimesi beliriyor ve virüs işletim sistemini değiştirerek her açılışta kendisinin yeniden çalıştırılmasını sağlıyor. Daha sonra civardaki Bluetooth uyumlu telefonları arayan Cabir, kendini çoğaltarak bir kopyasını bulduğu telefonlara gönderiyor.

Normal cep telefonlarına oranla daha fazla özellik sunan akıllı telefonların çoğunda Symbian işletim sistemi kullanılıyor.

Kaspersky yetkilileri, cep telefonlarına kalıcı bir hasar vermeyen Cabir'in deneme amaçlı yazılan virüslerden olduğunu zannediyor.

Şimdi de yeni bir cep telefonu virüsü çıktı:Mosquitoes..
Akıllı cep telefonlarına bulaşan bir virüs internette dolaşmaya başladı. Kendini oyun gibi gösteren virüs bulaştığı cep telefonlarından rastgele SMS gönderiyor. BBC'nin haberine göre, 'Mosquitoes' adlı cep telefonu oyunu gibi gözüken cep virüsü sadece Symbian işletim sistemini kullanan (genelde akıllı telefonlarda kullanılıyor) cep telefonlarında etkili olabiliyor. Web siteleri ya da dosya paylaşım ağlarından indirilen 'oyun' cep telefonunda çalıştırıldıktan sonra virüs aktif hale geliyor.

Telefona kalıcı bir hasar vermeyen virüs henüz salgın haline gelmedi, ancak uzmanlar son zamanlarda cihazlarına bu isimde bir oyun yükleyen akıllı telefon kullanıcılarının faturalarına dikkatlice bakmasını öneriyor. Virüs diğer cep oyunları gibi kolayca telefondan silinebiliyor.

KÖTÜ NİYETLİ İLK CEP VİRÜSÜ
Virüsün ilk cep telefonu virüsü Cabir'den bir kaç ay sonra ortaya çıkması dikkat çekti. Deneme amaçlı olan ve sadece online güvenlik şirketlerine gönderilen Cabir, virüs yazarları tarafından, "İstersek cepler için de virüs yaratabiliriz" mesajı vermek için yazılmıştı. Bluetooth'la yayılan Cabir zararsızdı, ancak Mosquito truva atı Cabir'in aksine kullanıcılara zarar verdiği gibi yayılma potansiyeline de sahip.

Kullanıcı cep telefonundan oyun oynarken çeşitli numaralara kısa mesajlar gönderen Mosquito'nun kötü niyetli yazılmış ilk cep virüsü olduğu sanılıyor. Online güvenlik şirketi McAfee'nin kablosuz güvenlik sorumlusu Sal Viveros virüsün henüz salgın haline gelmediğini, ancak bu potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.

Mobil operatörleri cep telefonu kullanıcılarına daha fazla güvenlik sunmaya çağıran Viveros, kullanıcılarına da "Uygulama ve oyunları sadece yasal sitelerden indirin" uyarısı yaptı.

'CEP'LER GELİŞTİKÇE PC'LERE BENZİYOR
Başta akıllı telefonlar olmak üzere cep telefonlarının giderek daha fazla bellek ve özelliğe kavuştuğunu vurgulayan Viveros üçüncü parti yazılımların da yaygınlaştığına dikkat çekti. Viveros'a göre yeni nesil (3G) cep servisleri yaygınlaştığı zaman PC'ler ile cep telefonları arasında bağlantı açısından çok da fark kalmayacak. Bu da virüs yazarlarının işine yarayacak.

46.6 milyon abone ile dünyanın en büyük cep telefonu operatörü olan Japon NTT DoCoMo, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada abonelerine mobil güvenlik koruması sağlayacağını duyurmuştu.
Alıntıyla Yanıtla
  (#2) Eski

Yer: İstanbul
Varsayılan 23.11.2004, 19:28

Allah'tan akıllı telefonum yok.Ama gün geçtikçe işletim sistemli ve daha çok internetle alakalı telefonlar çıktıkça bu çok olası bir durum.Yakında herkes norton falam yüklemeye başlar telefonuna
Yaw bu arada gittigidiyor.com'da bir telefon gördüm içinde Windows yüklü hasta oldum office falan bilem var.Ve çok ucuza satıyorlar! Link veremiyorum,geçenlerde bakmıştım.Bulursam veririm..
kolay gelsin...
Alıntıyla Yanıtla
  (#3) Eski

Yer: Ankara
Varsayılan 23.11.2004, 23:24

Tabi ya yakında başlıyacak cep antivirüsleri filan.Hatta o telefonlar için bazı firmalar antivirüs programları yapmaya başlamış diye duydum.Walla siz düşünün gerisini!
Alıntıyla Yanıtla
  (#4) Eski

Yer: İstanbul
Varsayılan 23.11.2004, 23:42

adamlar yakında bu virüslerden vap ve gprs içinde yazarlar bütün telefonlara yayarlar
Alıntıyla Yanıtla
  (#5) Eski

Katılım Tarihi: 2003
Varsayılan 24.11.2004, 00:03

Alıntı:
Yaw bu arada gittigidiyor.com'da bir telefon gördüm içinde Windows yüklü hasta oldum office falan bilem var.Ve çok ucuza satıyorlar! Link veremiyorum,geçenlerde bakmıştım.Bulursam veririm..
kolay gelsin...
Telefon windows tabanlı ve yanında Pocket Outlook ™, Windows Media Player ™, Pocket Internet Explorer ™, Activesync ™, MSN Messenger ™ geliyor. En önemli özelliklerden birisi sd kart ile 1 gb'a kadar yükseltilebilir mp3 çaları var. Süper ucuz bir fiyat. Düşünsenize sadece mp3 çalar olarak kullansanız bile 1 gb'a yükseltilebilen mp3 çalarlı telefonu 382 milyon TL'ye (peşin 367 mil.) almış oluyorsunuz. 1 gb sd kart pahalı gelir dense bile 256 mb sd kart 70 milyon TL civarında.

Boyutları da 89 x 48 x 27

http://www.hepsiburada.com/productde...elcepmotmpx200

Not: Telefonun Türkçe desteği yok. İngilizce kullanabiliyorsunuz.

Virüslerle ilgisi yok ama....
Alıntıyla Yanıtla
Yanıtla

Başlık Araçları

Benzer Başlıklar
Başlık Başlığı Açan Forum Yanıt Son Mesaj
Artık ev telefonlarını (sabit telefonları) bedavaya arayın! grafiker01 Teknoloji 20 01.03.2006 01:36
!!!msn de virüs tehdidi!!! osuranayi İnternet, Ağ ve Güvenlik 0 20.05.2005 16:23
makinem artık internete giremiyor-virüs temizliği yapıldı pocker_face İnternet, Ağ ve Güvenlik 16 11.05.2005 12:27
Hackırlar artık tanıdık mail adreslerinden virüs yolluyorlar _SeNsiNi_ İnternet, Ağ ve Güvenlik 6 24.07.2004 03:33
cep telefonları eralp PCnet 3 19.12.2003 14:18

vBulletin® Sürüm 3.8.2 ile güçlendirilmiştir
Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
© Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. Hürriyet Medya Towers 34212 Güneşli - İstanbul

En Son Mesajlar

50 gösterim, 5 yanıt

843 gösterim, 57 yanıt

10 gösterim, 0 yanıt

15 gösterim, 2 yanıt

8 gösterim, 0 yanıt

31 gösterim, 6 yanıt

110 gösterim, 2 yanıt

87 gösterim, 15 yanıt

30 gösterim, 2 yanıt

37 gösterim, 2 yanıt

20 gösterim, 2 yanıt