Dos ortamında Ghost ile yedek almak. Formata son!!! -
04.09.2006, 03:56
Yedekleme ne işe yarar?
Bilgisayarınızda küçük(büyükte olabilir) ama rahatsız edici bir hata oluştu. Mesela trojan, spam veya virüs girdi. Bütün antivirüs ve spy programlarını denemenize rağmen hala sorun devam ediyorsa aklınıza hemen format atmak gelir. Oysaki küçük sorunlar için; Format at+Windows kur+Driver yükle+Programları kur derken en az 2 saatinizi niye harcıyasınız? Üstelik belli bir süre sonra çok sinir bozucu oluyor bu format atmak. Driver msn ofis derken oooo..
Şimdi anlatacaklarımı uygulamadan önce bilgisayarınıza yeni bir Windows kurun. Her şeyini yükleyin. (driver+sürekli kullandığınız programları,ofis falan filan) Yani bilgisayarı istediğiniz en iyi hale getirin. Eğer şu anda zaten memnunum diyorsanız yeni sistem kurmaya gerek yok. Sizde onu yedeklersiniz.
Yedek nasıl alınır?
İlk önce aşağıdaki dosyayı bilgisayarınıza indirin. 2.38 MB
İndirdiğiniz rar dosyasının içindeki Ghost klasörünü FAT32 sistemli herhangi bir sürücünün içine atın. (Yedeğini alacağınız sürücüde olabilir)
Elinizde bir tane Başlangıç disketi olmalıdır. Yoksa boş bir disketi takıp, sağ tıklayarak Biçimlendir seçeneğini seçin. Burada MS-DOS başlangıç disketini tıklayıp disketi oluşturun.
Disketi takıp bilgisayarı disketten başlatacak şekilde, Biostan Boot First ayarını yapın ve PC’yi başlatın
Karşınıza dos ekranı gelecektir. Ekrana A:\ gelince, C:\ yazıp C sürücüsüne geçin.(Artık Ghost klasörünü hangi sürücüye attıysanız). CD GHOST yazıp C:\GHOST\ dizinine gelin. Tekrar GHOST yazıp programı çalıştırın.
Not: Eğer Ghost klasörünü FAT32 yerine NTFS sistemli bir sürücüye attıysanız başlangıç disketi(aslında DOS) oraya gidemeyecektir. Eğer hiç FAT32 sürücünüz yoksa o zaman Nero ile Başlangıç CD’si oluşturun. PC’yi CD’den başlatın
Not:Bu Ghost ile NTFS sistemli sürücülerin yedeğini alabilirsiniz veya buraya yedek atabilirsiniz. Klasörü FAT32 sistemli sürücüye atma sebebimiz Başlangıç disketinin NTFS'yi görmemesidir. İstiyorsanız başlangıç CD ile sorunu halledersiniz.
Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
(Resimleri büyütmek için üzerine tıklayın)
Enter ile OK butonunu onaylayın.
Klavyeden ok işaretleri ile menülerden Local\Partition\To İmage yolunu izleyerek enter ile bir sonraki adıma geçin.
Yine enter ile sonraki adıma geçin
Mavi ile gösterilen seçilmiş alanı, yedeğini almak istediğiniz sürücüye getirin(oklarla). Enter ile seçip TAB tuşu ile OK komutuna gelin. Enter deyip bir sonraki adıma geçin
Oklar ve TAB tuşu ile Yedeği nereye kaydedeceğinizi seçin ve isim girip Enter tuşuna basın. Yedeğini alacağınız sürücü, doğal olarak burada görünmez. Çünkü yedeği yedeğe kaydedemezsiniz!!!
Oklar veya TAB ile FAST seçip Son Enter tuşuna basın. Program C sürücüsünün kapasitesine göre imajını alacaktır. Bu işlem 1-10 dk arası sürer. GB başı 1 dk diyebiliriz.
İşlem bittikten sonra artık yedeğiniz hazır. Bilgisayarı yeniden başlatıp disketi çıkartın.
Buraya kadar size çok uzun gelmiş olabilir fakat en fazla 10 dk sürecektir.
Zaten bu işlemi bir kere yapacaksınız. Bir daha belki yeni bir bilgisayar aldığınızda yaparsınız
Yedek nasıl yüklenir?
Bilgisayarınızda sorun çıktığında(veya canınız istediğinde) başlangıç disketi veya CD’si ile Ghost programını çalıştırın(Yukarıda var anlatımı)
Ok ve TAB tuşu ile daha önce aldığınız yedeği bulup Enter ile sonraki adıma geçin.
Size üstüne yükleyeyim mi diye soracak. Sizde kabul edin. (Sol ok ve enter ile)
Program yedeğin kapasitesine göre 1-10 dk arasında sistemi eski haline getirecektir.
Not:Yedeğini aldığınız sürücüye ne olursa olsun (ister virüs ister trojan isterse solucan girsin), yedeği tekrar yüklediğinizde hiç birinden eser kalmayacaktır.(Diğer sürücüleri siz temizlersiniz antivirüs ile) Yazılımsal hatalarda da sorun kalmayacaktır. Yani en iyi hali yine sizlerle karşınızda olacak, hemde 3 dk da peşin fiyatına disketle!
Not: Daha önce, Windows ortamında Norton Ghost 2003 ile yedek almayı BoSS arkadaşımız anlatmış. Windows ortamında yapmak isteyenler buraya bakabilir http://www.pcnet.com.tr/modules.php?...ighlight=ghost
Ghost 2003 versiyonu ile birlikte, NTFS disklerle uyum sorunu kalmamıştır.
vermiş olduğum linkteki kendi hazırlamış olduğum Başlangıç Disketi Kurulum Dosyasını indirirseniz, NTFS disklerle rahatça kullananabilirsiniz.
...
En son yaptığım kontrole göre benim dosyadan oluşturduğum disket çalışmadı en yakın zamanda tekrardan kontrol edip düzenleyeceğim.
paylaşım için teşekkürler... ancak dos ortamında ghost ile yedek almayı bir türlü başaramadım.diskete yüklediğim yada d ye attığım ghost a dos ortamından ulaşamadım bir türlü.1.3 mb lik gost u ntfs sistemli bilg.da dostan nasıl .alıştırabilirim.
Başlangıç disketindeki dos yazılımı NTFS desteklemediği için NTFS sürücüleri göremiyorsunuz.
Eğer Nero ile başlangıç CD yaparsanız bu sürücüleri dolayısıyla ghost.exe dosyasını görmüş olacaksınız. Yukarıda verdiğim Ghost 8.2'dir, yani hem NTFS hemde FAT32 yedekleme yapar ancak ghostu görme yöntemi size kalmış.
Bir öneri daha; Bir CD içine Ghost dosyasını(veya klasörünü) atın. Başlangıç disketi ile CD içine girebilirsiniz(Çünkü CD, FAT32 veya NTFS diye belirtilmez)
Hala olmuyorsa Ghost 2003 ile alabilirsiniz yedeğinizi
slm
ben dos ortamında yedek almak istiyorum.8.2 sürümü windows a kurulan sürüm samırım dostan çalışıyor mu bu acaba.birde xp de başlangıç disketlerim dos ortamına düşürmüyor beni.hata veriyor.onun için xp cd ile R yapıp konsoldan işlem yapabiliyorum.bir başlangıç cd si yapsam içine ghost atsam diye düşündüm.ancak nero ile yaptığım başlangıç cd de disket gibi dos a düşürmedi beni.yani bunlarla bir türlü xp de dosa geçemiyorum.D sürücüsünü fat32 ile formatlayıp gost.exe yi(1.3mb olanı) buraya atsam olurmu.ancak dediğim gibi R ile konssol hariç dos ortamına bir türlü giremiyorum fat32 li D ye girebilirmiyim.?
bir de şunu sormak istiyorum.c nin yedeğini alınca bunu formatlaam sonra ghost ile d den yedeği yüklesem(xp yi c ye kurmadan) bu olur mu?olursa xp reğistiry ister mi bu durumda??